Tandheelkunde

Tandheelkunde

Honden en katten worden zonder tanden geboren. Net zoals bij mensen krijgen honden en katten eerst een melkgebit dat wisselt tot een permanent gebit. Deze tandwisseling begint rond de 3-4 maanden leeftijd en is normaal voltooid op een leeftijd van 7.5 maanden bij honden en 6 maanden bij katten.

Soms kunnen melktandjes ongewoon lang blijven staan en moeten deze getrokken worden.


Stinkende mondgeur, moeilijkheden bij eten, pijnlijkheid van het tandvlees en overmatig speekselen kunnen het gevolg zijn van een slecht gebit.

Met behulp van een ultrasoon detartratietoestel kunnen we tandplak en tandsteen verwijderen. Na het reinigen, worden de tanden opnieuw gepolijst om de terugkeer van tandplak zo lang mogelijk tegen te gaan. Tanden die ernstig aangetast zijn of los zitten, zijn pijnlijk. Deze kunnen beter getrokken worden.


Er zijn echter verschillende zaken die zelf ondernomen kunnen worden om de tandhygiëne van uw huisdier te helpen behouden. Het geven van aangepaste voeding en kauwstaven en tanden poetsen zijn maatregelen die U zelf kunt nemen. Vraag gerust meer informatie over de preventie van tandplak en tandsteen.