Endoscopie

Endoscopie

Bij endoscopie kunnen we de organen beoordelen door ze met een speciale camera ter plaatse te bekijken. Ook kunnen we biopten nemen of vreemde voorwerpen verwijderen.


Voor elke regio waar endoscopisch onderzoek mogelijk is, is er een eigen benadering en specifiek materiaal nodig.

Rhinoscopie


Vreemde voorwerpen zoals gras en takjes kunnen in de neus terecht komen en hier blijven vastzitten. Ook schimmelinfecties en tumoren kunnen problemen in de neus veroorzaken. Met behulp van een kleine, niet flexibele endoscoop kunnen we in de neus kijken, het probleem opsporen en proberen verhelpen.

Tracheoscopie en bronchoscopie


Met behulp van een heel dunne, flexibele endoscoop kunnen we tot diep in de luchtwegen doordringen om te kijken, maar ook om stalen te nemen. Op deze manier kunnen bv een afgeplatte luchtpijp beoordelen, vreemde voorwerpen in de longen diagnosticeren, de oorzaak vinden van chronisch hoesten,...

Oesophago-gastro-en duodenoscopie


Zie Gastroscopie

Cystoscopie


Zowel bij teefjes als kleinere reutjes kan in de blaas gekeken worden om zo biopten van de blaaswand te nemen bij diagnose van tumoren. Ook kunnen blaasstenen verwijderd worden onder cystoscopische begeleiding.

Vaginoscopie


Voor transcervicale kunstmatige inseminatie kunnen we tot aan de baarmoederhals kijken om zo sperma tot in de baarmoeder te brengen.