Medische beeldvorming

MEDISCHE BEELDVORMING

 

Aan de hand van verschillende beeldvormingstechnieken kunnen we effectief een beeld vormen in het lichaam.

 

Met echografie kunnen we naar de organen kijken aan de hand van onschadelijke geluidsgolven die door een sonde uitgezonden worden. De weerkaatsing van deze geluidsgolven op de ingewanden wordt gemeten. Het toestel zet deze golven terug om naar beeld. Zo kunnen we live de organen zoals de lever, de nieren, de blaas, het hart, de baarmoeder... mooi in beeld brengen. Ook voor een drachtdiagnose wordt gebruik gemaakt van echografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met behulp van radiografie kunnen we een mooi overzicht krijgen van het skelet. Zo kunnen afwijkingen zoals breuken of arthrose aangetoond worden. Ook de toestand van longen, hart en de buikorganen is zichtbaar. bijvoorbeeld nier-of blaasstenen, ingeslikte vreemde voorwerpen, bepaalde tumoren of uitzaaiingen kunnen in beeld gebracht worden. Omdat bij deze techniek met straling gewerkt wordt, zijn extra veiligheidsmaatregelen nodig.

Endoscopie houdt in dat met speciale camera's ter plaatse gekeken wordt. Overal waar de camera kan passeren, is het in principe mogelijk om te kijken. Zo kunnen we de neus, keel, luchtpijp en longen, slokdarm, maag, begin van de dunne darm, de einddarm, de blaas en de vagina in beeld brengen. Ter plaatse kan het uitzicht van de weefsels beoordeeld worden. Eventueel kunnen er stalen zoals biopten genomen worden met een minimale schade.

Copyright © Alle rechten voorbehouden.