Laboratorium onderzoek

LABORATORIUM ONDERZOEK

Voor veel diagnoses is een verder laboratorium onderzoek vereist.

Om snel te kunnen werken, proberen we zoveel mogelijk van deze onderzoeken zelf uit te voeren.

 

Voor sommige meer specifieke en zeldzame analyses zoals ammoniak, schildklierhormonen, genetische testen, allergie testen...wordt met externe gespecialiseerde laboratoria samengewerkt.

 

* Bloedonderzoek

 

Voor veel aandoeningen zijn er belangrijke indicaties in een algemeen bloedonderzoek. Door middel van onze eigen bloedanalyse toestellen kunnen we binnen de 20 minuten reeds een uitgebreid bloedonderzoek doen. Daarnaast zijn er ook sneltesten voor de diagnose van kattenaids (FIV), kattenleucose (FeLV) en ziektes die door teken overgedragen worden.

 

* Cytologisch en microscopisch onderzoek

 

Met behulp van naalden, afdrukjes of afkrabsels kunnen cellen van gezwellen of abnormale processen verzameld worden. Onder de microscoop kunnen we vervolgens inschatten of we met een ontsteking of een tumoraal proces te maken hebben. Bij een tumor kan een inschatting gemaakt worden of het om een goed-of kwaadaardige tumor gaat.

 

* Urineonderzoek

 

Bij blaasontsteking of abnormaal veel of weinig plassen, kan een urine-onderzoek vaak de oorzaak helpen opsporen. Ook een microscopisch onderzoek van de urine kan gebeuren.

 

* Mestonderzoek

 

Bij een eerste onderzoek van de mest kunnen bijvoorbeeld wormeieren of ééncellige darmparasieten opgespoord worden. Ook zijn er sneltesten voor Giardia en Parvovirus.

 

* Huidonderzoek

 

Veel huidletsels zijn op uitzicht niet te beoordelen en vragen verder onderzoek. Schimmelkweekjes en microscopisch onderzoek van afkrabsels, haren en korsten kunnen ons vaak vertellen welke de boosdoeners zijn bij huidletsels.

 

 

Copyright © Alle rechten voorbehouden.